Microcipul si inregistrarea in RECS

Microcipare – Inregistrare RECS (Registrul de evidenta al cainilor cu stapan) – Eliberare Pasaport UE   arrow

Ce este microciparea?

Microciparea cainelui este un procedeu permanent si neinvaziv de implantare subcutanata a unui microcip, in regiunea cervicala a animalului dumneavoastra de companie. Microciparea reprezinta una dintre conditiile obligatorii pentru a putea calatori in strainatate cu animalul dumneavoastra (este necesara si eliberarea unui pasaport international), dar este utila si in cazul in care patrupedul se pierde. Astfel, microciparea ofera o sansa in plus ca animalul dumneavoastra sa se reintoarca acasa.

Implantarea

Este un procedeu similar cu injectia obisnuita. Se utilizeaza o seringa speciala de unica folosinta si un ac subtire si steril. Aceasta operatiune nu este dureroasa, nu provoaca hemoragii si nu necesita anestezie.

Microcipul

Microcipul este un dispozitiv de dimensiunea unui bob de orez, nu este toxic si nu afecteaza sanatatea animalului. Acesta contine un cod unic ce va fi stocat intr-o baza de date, impreuna cu datele de contact ale stapanului. Dispozitivul detine un sistem antimigrare, astfel el ramane implantat in acealsi loc toata viata. Acest sistem nu necesita baterii, bazandu-se pe unde de joasa frecventa, detectate de un scanner compatibil.



Avantajele microciparii:

  • metoda simpla, nedureroasa pentru animal.
  • identificarea sigura a patrupedului pe durata intregii vieti.
  • posibilitatea returnarii animalului pierdut catre stapanul sau.
  • descurajarea furtului.

Inregistrare RECS (Registrul De Evidenta Al Cainilor Cu Stapan):

  • Identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân sunt obligatorii. Clinica veterinară Help VEt este utilizator autorizat al Registrului de Evidență al Câinilor cu Stăpân.
    În momentul microcipării se eliberează un carnet de sănătate cu serie și număr unic. Carnetele care nu corespund acestor cerințe vor fi înlocuite.

Termenul limită pentru înregistrarea câinilor este 1 ianuarie 2015.

1. Câinii neînregistrați vor fi considerați câini fără stăpân, nu vor putea fi vaccinați antirabic și vor tratați conform legislației în vigoare (vezi HG 1059/2013).

2. Câinii deja microcipați dar neînregistrați – înregistrarea acestora se va putea efectua doar dacă microcipul implantat este valid. Altfel, se va recurge la o nouă microcipare.

3. Câinii vaccinați antirabic, fără microcip și neînregistrați – trebuie identificați și înregistrați până la data de 1 ianuarie 2015 sau înaintea revaccinării anuale.

4. Din data de 15 martie 2014 este interzisă vaccinarea antirabică a câinilor neînregistrați.

5. Câinii nou-născuți – trebuie microcipați și înregistrați în maxim 90 zile de la fătare, înaintea vânzării, donării sau scoaterii în spații publice a acestora.

6. Câinii cumpărați din petshop sau canise trebuie să fie microcipați, înregistrați și să aibă carnet de sănătate în momentul vânzării acestora.

Schimbarea proprietarului, fătarea, vânzarea, donarea, pierderea, furtul sau moartea animalului trebuie înregistrate în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân. Proprietarul are obligativitatea să informeze medicul veterinar despre orice astfel de eveniment și va trebui sa completeze un formular.

  • Sterilizarea cățeilor de rasa mixta (care nu au atestat de rasa de la Asociatia Chinologică) este obligatorie, cu excepția cățeilor bătrâni sau care suferă boli incompatibile cu aceasta manopera. Drept urmare, daca aveti un caine de rasa si poti dovedi acest lucru (printr-o adeverinta de la Asociatia Chinologica), nu vei mai fi obligat sa iti sterilizezi catelul.
  • Foarte important este faptul ca, in conformitate cu noua legislatie, nu vei putea iesi cu animalul in spatii publice decat daca acesta este microcipat, inregistrat, si vaccinat antirabic. Si cum altfel vei putea dovedi acest lucru, decat daca ai asupra ta carnetul de sanatate? Asta inseamna ca de fiecare data cand iti scoti animalutul la plimbare (intr-un spatiu public), va trebui sa iei si carnetul cu dovada inregistrarii in RECS.

Pasaportul

Pentru a putea calatori in afara tarii cu animalul dumneavoastra, este necesar sa detineti un pasaport international. Acesta va contine aceleasi informatii din carnetul de sanatate obisnuit. De asemenea, pe pasaport se aplica un abtibild cu codul de bare care este continut de microcip.

pasaport-animale


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *